latinica  ћирилица
28/08/2015 |  12:47 | Аутор: Б92

Европа се нада - јесен доноси гасни пакт

Потпредсједник ЕК за енергетику Марош Шевчовц увјерен је да ће тространи споразум о гасу између Русије, Украјине и ЕУ бити потписан крајем септембра.

Он је пред консултације с украјинском делегацијом у Бечу рекао новинарима да ЕК жели да размотри све путеве, провјери све могућности и увјери се да до споразума може да дође крајем септембра, пренио је Тас.

Комесар је подсјетио да ће се 11. септембра делегација Европске комисије састати с руским колегама.

"Веома је важно за Русију, као испоручиоца и Украјину, као транзитну земљу да се докаже да су они поуздани партнери и да ће испоруке гаса бити гарантоване у предстојећем зимском периоду".

Консултацијама ЕК и Русије, планираним за 11. септембар, могла би да се прикључи и Украјина, рекао је новинарима министар енергетике и рударства Украјине Владимир Демчишин након консултација са ЕУ у Бечу.

"Мислим да то није искључено, то је добра идеја", казао је он и додао да такав састанак може да се одржи и касније.

Према његовим ријечима, ЕК и Кијев нису постигли договор о финансирању куповине гаса из Русије јер представници финансијских институција нису присуствовали састанку.

"Размотрили смо неколико варијанти финансирања, али с обзиром да на састанку није било финанасијских институција које представљају ликвидност, договор није био могућ", објаснио је.

Министар је такође рекао да Украјина, уз подршку ЕК, има довољно средстава да напуни 19 милијарди кубних метара гаса у подземна складишта за зиму.