latinica  ћирилица
28/08/2015 |  14:47 | Аутор: СРНА

Малешевић: Почиње настава у свим школама у Српској

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић рекао је да ће настава у школској 2015/2016. години почети 1. септембра у свих 187 основних и 92 средње школе у Републици Српској.
Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске - Фото: СРНА
Дане Малешевић, министар просвјете и културе у Влади Републике СрпскеФото: СРНА

У наредној школској години наставу ће похађати око 137.000 ученика, од којих око 94.000 у основним и 43.000 у средњим школама.

"Према расположивим подацима од предсједника актива директора основних и средњих школа, све је спремно за почетак нове школске године", рекао је Малешевић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је нагласио да је током прошле школске године за санацију 54 предшколске установе, основне и средње школе страдале у поплавама обезбијеђено 12.930.538 КМ из ЕУ програма за опоравак од поплава, а да је Влада Српске пред почетак ове школске године одобрила и 380.000 КМ за санацију система гријања у школама.

Малешевић је истакао да ће Влада Републике Српске у овој шлколској години обезбиједити бесплатне уџбенике за ученике првог и другог разреда основних школа за шта је предвиђено 945.300 КМ, а да је препоручено школама да организују дане размјене и поклањања уџбеника да би уџбенике добили и ученици којима родитељи нису у могућности да купе уџбенике.

"Од прошле школске године имамо благи раст уписа ученика у први разред основне школе, тако да је ове године уписано 10.422 ученика", навео је Малешевић и додао да је у прве разреде средњих школа уписано 10.895 ученика, од којих 8.757 ученика у четвртом степену образовања, а 2.138 ученика у трећем степену.

У школској 2015/2016. години 42 школе у Српској ће организовати продужени боравак, а шест школа јутарње чување, и заинтересованост родитеља за овај програм је све већа.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске ће и у новој школској години плаћати превоз ученицима који станују на удаљености већој од четири километра од школе", истакао је Малешевић.

Министар просвјете и културе рекао је да од наредне школске године ресорно министарство планира бројне активности, почев од усвајања стратегије развоја образовања Републике Српске за период 2015-2020. година, преко анализе наставних планова и програма, увођења мале матуре до континуиране обуке наставника и јачања васпитне улоге школе.

Малешевић је рекао да ових дана одржава састанке са родитељима бошњачке дјеце у Коњевић Пољу, Врбањцима, Которском да би био ријешен проблем националне групе предмета и језика, те да родитељима искључиво нуди рјешење какво је предвиђено Уставом.

"Проблем се мора ријешити и вјерујем да ћемо у скорије вријеме наћи рјешење", рекао је Малешевић, додајући да ће око 160 дјеце бошњачке националности највјероватније започети школску годину у алтернативним објектима уз инструктивну наставу.

Одговарајући на питање да ли је о овој теми разговарао са министром просвјете Федерације БиХ, Малешевић је навео да је успио остварити сарадњу само са министром образовања у Ливањском кантону, па би могао бити постигнут договор да у Гламочу буде организована настава на српском језику за ученике нижих разреда основне школе српске националности.

"Тражио сам и још нисам добио податке колико српске дјеце повратника изучава националну групу предмета у Федерацији БиХ. Осим Дрвара и Грахова, у другим срединама или нема националне групе предмета или је то организовано као у Босанском Петровцу, гдје на крају школске године питају дјецу да ли хоће да им упишу да су учили српски или да оставе `босански` језик", рекао је Малешевић.

Он је додао да федерална страна сматра да то питање треба ријешити само у Републици Српској, али не и у Федерацији БиХ.