latinica  ћирилица
28/08/2015 |  18:19 | Аутор: СРНА

Међу најбољим еколошким пројектима два из Бањалуке

Овогодишњу награду "Златни јавор" за најбољи еколошки пројекат у БиХ, коју додјељује Јахорина филм фестивал, у сарадњи са фондовима за заштиту животне средине Републике Српске и Ф БиХ, добило је пет пројеката, међу којима два из Српске.

Награде су у Сарајеву додјељене ЕКО групи из Бањалуке за пројекат "Успостављање капацитета за стерилизацију и збрињавање медицинског и инфектибвног отпада у Републици Српској" и Јавнио предузеће "Аквана" из Бањалуке за пројекат "Замјена постојећег система гријања који користи лож-уље са котловима на пелет, са спремиштем пелета и комбинованим спремником".

Срђан Тодоровић, директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске, који је одабрао ова два пројекта, рекао је да Јахорина филм фестивал кроз представљање ових пројеката и активности доприноси значајном повећању нивоа свијести о заштити животне средине, енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије.

Он је истакао да је сам догађај битан и за презентацију активности које подржава и финансира Фонд.

Према његовим ријечима, ЈФФ један је од пројеката којима је пружена заједничка подршка фондова из Републике Српске и ФБиХ.

Директор Фонда за заштиту животне средине ФБиХ Сафет Харбиња каже да се овим пројектима жељела послати порука локалној заједници да почне озбиљне припреме у дисциплини трошења средстава ЕУ и како да то чини на најбољи начин.

Он је најавио да ће наредне године у конкуренцији за ову награду бити 120 пројеката.

Директор Фестивала Мирко Деспић рекао је да без снажне акције у заштити животне средине нема ни одрживог развоја туризма.

Према његовим ријечима, циљ додјеле ове награде већ четврту годину је популаризација рада фондова за заштиту животне средине.

"Додјела награда не значи само подршку пројектима, него и инвестицијама и развоју БиХ", истакао је Деспић.