latinica  ћирилица
29/08/2015 |  08:47 | Аутор: СРНА

За пројекте заштите животне средине издвојено више од 1,2 милиона КМ

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске прошле године је са више од 1,2 милиона КМ учествовао у финансирању пројеката из ових области, чија је укупна вриједност била три милиона КМ, изјавио је Срни директор Фонда Срђан Тодоровић.
Природа - Фото: РТРС
ПриродаФото: РТРС

 Он је истакао да је 15 пројеката одобрено одлукама Владе Републике Српске.

Према његовим ријечима, на овогодишњем јавном позиву изабрано је много више пројеката с обзиром да су средства која су прикупљана протеклих година довољна за финансирање.

"У току је потписивање уговора о финансирању са потписницима који су изабрани на јавном позиву. Приходи Фонда су се у посљедње двије године повећали за више него двоструко, што значи да је повећан дио средстава која се улажу у пројекте", појаснио је Тодоровић.

Према његовим ријечима, намјера је да се дође до тога да сва средства која се прикупе од загађивача врате у систем, односно онима који ће радити на смањењу загађења.

"Фонд је финансијска подршка, односно финансијски механизам за подршку активностима које ће да допринесу заштити жовотне средине, повећању енергетске ефикасности и развоју обновљивих извора енергије и технички и финансијски механизам корисницима који буду спремни да заједно са нама припремају пројекте који ће аплицирати према међународним фондовима", истакао је Тодоровић.

Он је навео да је Фонд замишљен као канал за прихватање средстава која треба да далазе из неких других фондова и неко ко ће на терену спроводити и пратити активности са аспекта намјенског утрошка средстава.

Тодоровић је похвалио сарадњу са Фондом за заштиту животне средине Федерације БиХ /ФБиХ/, која је резултирала добрим пројектима, те најавио да је од ове године намјера да се почне финансирање заједничких пројеката који имају позитивне ефекте и за Републику Српску и ФБиХ.

"Увјерен сам да ћемо у оквиру ове сарадње наредних година имати још више пројеката и резулатата", нагласио је Тодоровић.