latinica  ћирилица
29/08/2015 |  09:53 | Аутор: СРНА

Мур: Биће урађена анализа рада Тужилаштва БиХ

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Џонатан Мур изразио је наду да ће правосудне институције у БиХ потврдити опредијељеност владавини права, те у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а допринијети настојањима да буде унапријеђен рад правосуђа да би све особе, одговорне за злочине, биле изведене пред лице правде.

Мур је истакао да ће извјештај судије Краљевског суда Енглеске Џоане Корнер о раду Тужилаштва БиХ бити завршен, упркос томе што јој Тужилаштво није дозволило анализу рада и приступ предметима ратних злочина.

Он је истакао да су Високи судски и тужилачки савјет /ВСТС/ БиХ и Суд БиХ пружили Корнеровој пуну подршку у обављању овог задатка под покровитељством ОЕБС-а.

"Мисија ОЕБС-а цијени повјерљивост, тајност и непристрасност поступка као најважније постулате ефикасног правосудног система. У том смислу и очекујемо да правосудне институције раде са нама да би потврдиле своју опредијељеност за владавину права у БиХ", рекао је Мур за "Глас Српске".

Он је оцијенио да је сарадња Хашког трибунала и Мисије ОЕБС-а у БиХ на веома високом нивоу, да су им активности усаглашене и имају заједнички циљ - унапријеђење правосудног сектора у БиХ да би особе оговорне за злочине биле изведене пред лице правде.