latinica  ћирилица
29/08/2015 |  13:02 | Аутор: СРНА

Лејла Решић отворила 10. Бланик куп "Приједор 2015"

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић отворила је данас у Приједору 10. Бланик куп "Приједор 2015", једино такмичење те врсте у БиХ.
Министрица Лејла Решић отворила 10. Бланик куп "Приједор 2015" - Фото: СРНА
Министрица Лејла Решић отворила 10. Бланик куп "Приједор 2015"Фото: СРНА

"Посебно нас радује што овдје данас имамо представнике свих земаља бивше Југославије и других европских држава који су препознали јединственост овог такмичења, а ми ћемо се потрудити да будемо добри домаћини", рекла је Решићева, која је и предсједник Организационог одбора купа.

Она је истакла да су највише пажње обратили на аспект безбједности свих учесника овог величанственог скупа.

Решићева је потврдила да је Влада Републике Српске за подршку овој манифестацији издвојила 10.000 КМ, а да је град Приједор домаћин такмичења.

Савјетник министра породице, омладине и спорта Републике Српске Томислав Марић истакао је да је Бланик куп један од прворазредних спортских догађаја.

"Овај куп заокружује сјајну слику спортских догађаја у Српској", рекао је Марић.

Замјеник градоначелника Приједора Миленко Ђаковић пожелио је учесницима да се угодно осјећају у Приједору, да имају спортске среће и остваре добре резултате, те да дођу и идуће године.

Директор Бланик купа "Приједор 2015" Милан Марковић рекао је да у такмичењу у прецизном слијетању једрилицом на аеродрому "Урије" данас учествује 35 такмичара из Пољске, Србије, Хрватске, Словеније, Македоније, Црне Горе и БиХ.

"Очекујемо да се летови одвијају безбједно и у складу са правилником о такмичењу", додао је Марковић.

Такмичарски летови трају од поднева до 16.00 часова, а проглашење побједника предвиђено је за 17.00 часова.

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-23" која се користи за обуку, тренажу, те спортско и акробатско летење.

Циљ такмичења је да се једрилицом слети што ближе замишљеној линији, а свако заустављање прије или послије те линије носи казнене поене.

Такмичење се одвија екипно и појединачно у три категорије - отворено, те првенства Републике Српске и БиХ.