latinica  ћирилица
29/08/2015 |  14:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Цајт: Надбискуп позива на референдум о усташком поздраву

Њемачки недјељник "Цајт" објавио је текст у коме наводи да неки од великодостојника католичке цркве "отворено симпатишу усташе", тражећи да се о увођењу фашистичког поздрава у војску "за дом спремни" распише референдум, али подсјећа и да је хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић против ове иницијативе.
Надбискуп позива на референдум о усташком поздраву (фото: www.zeit.de) -
Надбискуп позива на референдум о усташком поздраву (фото: www.zeit.de)

Њемачки недјељник је у петак у свом интернет издању објавио вијест о изјави предсједавајућег бискупске конференције Хрватске надбискупа Желимира Пуљића који је предложио референдум о поновном увођењу у војску фашистичког поздрава "за дом спремни", под насловом "Хрватски надбискуп позива на референдум о фашистичком поздраву".

Тај поздрав су, како подсјећа њемачки недјељник, користиле хвратске усташе, које су биле повезане са Хитлеровом Њемачком и он је од тада забрањен.

"Неки од великодостојника католичке цркве отворено симпатишу усташе", наводи "Цајт".

Лист, међутим, подсјећа да је Грабар-Китаровић ове седмице одбила иницијативу једне групе конзервативних политичара о поновном увођењу поздрава у војску, а током фудбалских утакмицама тај се поздрав, како се наводи у тексту, готово увијек скандира.

Недјељник подсећа да се у јуну, за вријеме квалификационе утакмице против Италије у Сплиту, могао да види кукасти крст, који је био исцртан на трави фудбалског терена на Пољуду.

Послије једне утакмице са Норвешком, расправљало се и о искључењу хрватске фудбалске селекције са европског првенства, подсјећа недјељник и додаје да је Хрватска од 2009. године члан НАТО и од 2013. године Европске уније.

Група хрватских грађана затражила је недавно од хрватске предсједнице и лидера ХДЗ-а Томислава Крамарка да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама уведе фашистички поздрав "За дом спремни".

 

http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2015-08/zelimir-puljic-kroatien-faschisten-gruss-ustascha