latinica  ћирилица
29/08/2015 |  16:34 | Аутор: СРНА

Ципрас тражи подршку за нови мандат

Бивши грчки премијер Алексис Ципрас затражио је данас од својих присталица да му дају мандат како би могао окончати политичку трансформацију те земље.

Ципрас је истакао да жели да оконча започето доласком "Сиризе" на власт у јануару.

- Против нас је стари политички систем, који је земљу гурнуо у трагедију - рекао је Ципрас, који је од присталица затражио да се боре против старог и "омраженог" политичког система за који сматра да је одговоран што је Грчка морала тражити финансијску помоћ.

Према посљедњим резултатима анкета, подршка Ципрасовој странци "Сириза" је у паду.

Ципрас је прошле седмице поднио оставку само неколико дана након што је са кредиторима постигнут договор о новом пакету помоћи вриједном 86 милијарди евра с циљем да уништи незадовољство унутар странке и ојача власт.

Према резултатима анкета пред пријевремене изборе заказане за 29. септембар, већина Грчка није сагласна са Ципрасовом одлуком да затражи нови мандат и начином на који је водио разговоре са кредиторима.

- Сириза је у мају била испред опозиционе конзервативне партије "Нова демократија" за 15,2 одсто, али та разлика је постепено умањивана и пала је на само 1,8 одсто - резултати су анкете агенције "МРБ" за недјељник "Агора".