latinica  ћирилица
29/08/2015 |  17:20 | Аутор: БЕТА

Турски авиони први пут гађали положаје ИД у Сирији (ВИДЕО)

Турска је објавила да је њена ратна авијација, у склопу међународне коалиције на челу са САД, први пут дејствовала по положајима ИД на територији Сирије.
Бомбардовање Исламске државе (фото: FAH) -
Бомбардовање Исламске државе (фото: FAH)

Како је саопштило министарство спољних послова у Анкари, турски авиони су у петак увече почели да нападају положаје екстремиста који се сматрају пријетњом по безбједност Турске. Послије вишемјесечне уздржаности, Турска је прошлог мјесеца пристала на активнију улогу у борби против Исламске државе.

Испрва су турски авиони користили такозване паметне бомбе за ударе по Исламској држави, без прелажења у ваздушни простор Сирије, а потом је Турска дозволила америчким авионима приступ својој војној ваздухопловној бази Инџирлик у близини сиријске границе.

Турски напади који су почели јуче први су у склопу заједничких ваздушних операција. Они су услиједили пошто су званичници Анкаре и Вашингтона саопштили да су Турска и САД постигле технички споразум о сарадњи којим се Турска позива да у потпуности буде дио међународне коалиције која туче Исламску државу из ваздуха.

Министарство спољних послова у Анкари је саопштило послије јучерашних напада да је "борба против ове терористичке организације приоритетна за Турску".

Нису саопштени никакви детаљи у вези са метама напада.

Офанзива екстремиста одвија се у сјеверној сиријској провинцији Алепо, у близини области за коју су се САД и Турска договориле да буде безбједна зона, очишћена од елемената Исламске државе.

Ова екстремистичка организација је 2014. године освојила крупне дијелове територије Сирије и Ирака и тамо прогласила свој "калифат".