latinica  ћирилица
29/08/2015 |  19:09 | Аутор: РТРС

СНСД изабрао потпредсједнике - ГО поручио: Нема потребе за реконструкцијом Владе (ВИДЕО)

Небојша Радмановић, Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Никола Шпирић и Марко Видаковић нови су потпредсједници СНСД-а. Они су добили подршку Главног одбора ове странке која је данас сједницу одржала у Лакташима.
Милорад Додик на сједници Главног одбора СНСД-а - Фото: РТРС
Милорад Додик на сједници Главног одбора СНСД-аФото: РТРС

За генералног секретара странке изабран је Лука Петровић, а подршку Главног одбора за функцију предсједника Политичког савјета странке добио је Славко Митровић, док је Зоран Тегелтија изабран за предсједника Савјета за друштвено-економска питања. Главни одбор изабрао је и Предсједништво странке које броји 35 чланова.

Само сат времена било је довољно Главном одбору СНСД-а да, према новом Статуту, изабере најуже руководство странке. Лидерство Милорада Додика потврђено је још на Сабору прије четири мјесеца. Ранији потпредсједници Никола Шпирић и Радован Вишковић поново су добили повјерење странке, док је Жељки Цвијановић и Небојши Радмановићу повјерена функција потпредсједника. Странка се руководила и регионалном заступљеношћу. Функција потпредсједника припала је и Марку Видаковићу - представнику Сарајевско-романијске регије.

"Главни одбор је данас показао потпуно јединство странке у доношењу одлука и конституисању тијела", истако је лидер СНСД-а.

Главни одбор изабрао је и Предсједништво странке које ће имати функцију досадашњег Извршног одбора и које броји 35 чланова. По аутоматизму 10 мјеста припало је, по функцији, предсједнику, потпредсједницима, генералном секретару, предсједнику Политичког савјета, Младих и Актива жена. У руководству Предсједништва су и Игор Радојичић, Драган Лукач, Слободан Гаврановић, Душанка Мајкић и Сташа Кошарац.

Додик каже да је СНСД-е "након избора, који су за нас били најтежи до сада, додатно смо консолидовали нашу оранизацију. У СНСД-у није било, нити сада има има неких додатних трзавица. Поштујемо право сваког да има свој став и мишљење, али СНСД остаје организационо јединствен".

Међу приоритетима странке су јачање и стабилизација појединих локалних организација, уочи предстојећих локалних избора. На Одбору је констатовано да је политичка ситуација у земљи нејасна и да је Република Српска у заједничким институцијама изгубила мјесто равноправне стране.

"Рад оних који су сада у Савјету министара и Представничком дому, а који су дио већине, више су поданици политици Бакира Изетбеговића него што су у интересу РС", каже Додик.

Он је поручио и да ће СНСД одлучно наставити спровођење политике у оквиру коалиције на нивоу РС и да ће са коалиционим партнерима наставити да јача институције Српске. Поновио је да СНСД није водио, нити има намјеру да води разговоре о учешћу у Савјету министара БиХ.

"Подржали смо рад наше посланичке групе која је до сада одсуствовала из рада сједница Представничког дома и то је било важно, јер смо скренули чињеницу која представља приоритет борбе СНСД-а,а то је да се БиХ формира као правна држава", рекао је лидер СНСД-а.

Упркос компликованим односима у БиХ и пријетњи од централизације власти, СНСД ће, кажу, пронаћи начин да спријечи пренос надлежности.

Главни одбор ове странке је подржао и рад Владе – констатујући да нема потребе за њеном реконструкцијом, као и најављени референдум о правосуђу који је усвојила Народна скупштина.