latinica  ћирилица
29/08/2015 |  21:14 | Аутор: СРНА

ЕУ: Сагласност о јачању безбједности на жељезницама

Европски министри унутрашњих послова и саобраћаја данас су се у Паризу сагласили о појачању безбједности на жељезницама, посебно на међународним линијама, а од Европске комисије је затражено да измијени правила Шенгенске зоне.

- Одлучни смо да појачамо сарадњу ради спречавања, открића и боље борбе против радикализованих појединаца који би можда жељели да изврше насилне чинове на тлу ЕУ - наводи се у заједничком саопштењу које је прочитао француски министар унутрашњих послова Бернар Казенев.

Он је изнио четири кључне мјере, које се крећу од додатних контрола идентитета и пртљага на возовима и станицама.

Усљед забринутости због безбједносних пријетњи и илегалне имиграције, поједине европске владе разматрају измјене регулатива Шенгенске зоне.

Међутим, Европска комисија инсистира на томе да не постоји потреба за измјену регулатива, било због побољшања безбједности или контроле миграције.

- Позивамо Европску комисију да обради одређене регулативе Шенгенског споразума којим се омогућавају контроле гдје и када то буде неопходно - додао је Казенев, не објављујући друге детаље.

У брзом возу у Француској прије седам дана осујећен је терористички напад.

Француско тужилаштво оптужило је Мароканца Ајуба ел Хазанија због инцидента током којег је он наводно ушао у вагон воза на линији између Амстердама и Париза наоружан "калашњиковим", 270 метака и пиштољем "лугер".

Напад је онемогућило неколико француских путника, двојица Американаца и Британац.