latinica  ћирилица
30/08/2015 |  12:13 | Аутор: РТРС

Јубиларни 50. "Кочићев збор": Кочићеве идеје и борба за слободу и даље живе (ВИДЕО)

Служењем парастоса Петру Кочићу у цркви Клисина у Стричићима и полагањем вијенаца на Споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, почела је централна манифестација 50. Кочићевог збора.
Централна манифестација 50. Кочићевог збора, која је одржана  у Стричићима - Фото: СРНА
Централна манифестација 50. Кочићевог збора, која је одржана у СтричићимаФото: СРНА

Министар просвјете и културе Дане Малешевић рекао је да се полагањем вијенаца у Стричићима одаје пошта онима који су дали живот за отаџбину и наставља оно што је Кочић започео.

Предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић рекао је да се полагањем вијенаца у оквиру 50. Кочићевог збора одаје почаст борцима који, као ни Петар Кочић, нису дочекали слободу, формирање Републике Српске и њених институција.

Присутнима су се обратили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство што су Кочићеве идеје и борба за слободу и даље присутне у српском народу.

- Слободи су се окретали и писци и обични људи, и војсковође и државници и увијек изнова освајали слободу са свој српски народ, омогућавајући му да живи слободно, без потчињавања, да искаже своје националне вриједности, да овдје живи, да се развија и да се овдје увијек враћа - рекао је предсједник Српске.

Додик је истакао да је Кочић на најбољи начин разумио душу обичног човјека који се кроз вијекове борио против свих видова потчињавања и увијек тежио ка слободи.

Писци из 13 европских земаља - учесници Кочићевог збора, обишли су манастир Крупа код Бањалуке. Домаћин им је био предсједник Организационог одбора Кочићевог збора, Недељко Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да је међу писцима и чувени Патрик Бесон, који је у свом стваралаштву посљедњих 20 година позитивно писао о борби српског народа. Овогодишњи Кочићев збор, Чубриловић је оцијенио најбоље организованим до сада, што и заслужује с обзиром да је 50-ти јубиларни. 

Неће изостати ни надметање у народним спортовима и борба бикова за награду "Јаблан".

Кочићев збор  од 13 часова и 30 минута преноси РТРС.