latinica  ћирилица
31/08/2015 |  08:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Земан: Избјеглице могу да донесу болести, тероризам, гета

Пријем избјеглица с Блиског истока и сјеверне Африке на територију Чешке Републике носи са собом три велика ризика - ширење заразних болести, тероризам Исламске државе и стварање нових гета, оцијенио је чешки предсједник Милош Земан.
Милош Земан  (Фото: radio.cz) -
Милош Земан (Фото: radio.cz)

Земан је упозорио да би с избјеглицама у Чешку могле да уђу "ћелије" Исламске државе, њихови "агенти спавачи", који би касније могли да се активирају и изврше нападе какви су били они у Паризу, Лондону или Мадриду, преносе чески електронски медији.

По мишљењу чешког предсједника, већина избјеглица спада у "економске мигранте", а не оне који заиста бјеже од рата, оцијенивши да они у Чешкој не желе да раде, али да у земљу моги да унесу заразне болести и изазову стварање гета.

"Они због културних разлика неће моћи да се прилагоде", додао је Земан у разговору за радио "Frekvence 1".

Земан је мигранте подијелио у три категорије - једну чини око 15.000 њих које је чешка влада пристала да прихвати у наредне двије године, док остали у тој земљи бораве нелегално и требало би их, како сматра, оне који прекрше чешке законе вратити, умјесто што се за њих граде прихватни центри.

Земан мисли и да ће избјеглице које прелазе преко чешке територије, кад Њемачка престане да их прихвата, остати у Чешкој, која би у том случају морала сама да брани своје границе, ангажујући уз полицију и војску, ако се покаже да заштита европских не функционише.