latinica  ћирилица
31/08/2015 |  10:17 | Аутор: Блиц

Украјински посланици оптужени за организовани криминал

Вођа Украјинске радикалне партије Олег Љашко и његов колега Игор Мазијчук оптужени су за организовање криминалне групе, отмице и мучења.
Олег Љашко (фото: blic.rs) -
Олег Љашко (фото: blic.rs)

"Јуче је објављено да је канцеларија украјинског генералног тужиоца покренула кривичне поступке против мене и вође Радикалне странке Олега Љашка", написао је Мазијчук на свом Фејсбук профилу, додавши да је то одобрио украјински генерални тужилац Виктор Шокин.

Двојица ултрарадикалних посланика оптужени су за "организовање криминалне групе, отмицу, незаконито лишавање слободе и мучење", написао је Мазијчук.

Вијести о насилним инцидентима у које су умијешани наводно су потекле од Сергеја Маљничука, команданта украјинског најозлоглашенијег добровољачког одреда, батаљона "Ајдар", који је Амнести интернешнел оптужио за бруталност на истоку Украјине.

Украјинске власти још нису потврдиле информације.

Оптужбе су изнијете у процурјелим документима, објављеним на интернету. Први открива да су Љашко и Мазијчук јула 2014. илегално отели и претукли Јурија Борисова, градоначелника источног украјинског града Стаханова.

У другом се тврди да је Љашко одговоран за организовање наоружане криминалне групе која је у јулу прошле године отела градоначелника Славјанска Александра Самсонова. Градоначелник је наводно био жртва пријетњи, деградиран и присиљен да потпише документ којим признаје тежак злочин.

Мозијчук је на свом Фејсбук профилу истакао да је Мељничук изнио оптужбе како би избјегао покретање кривичне истраге против њега самог због оснивања криминалне организације. Он је такође додао да Мељничук "фабрикује кривичне поступке" по налогу предсједника Петра Порошенка.

Амнести интернешнел је прошле године затражио покретање истраге о злоупотреби власти прокијевских "самозваних бораца за правду", укључујући и Љашка.

Љашко је познат по томе што је путовао са групом наоружаних мушкараца у војној униформи и постовао снимке напада на интернету. Послије отмице и злостављања појединаца за које је вјеровао да подржавају одбрамбене снаге на истоку Украјине, Љашко је снимке постовао на интернету, хвалећи се својим дјелима.

Међу снимцима који највише узнемирују налази се и један у коме Љашко испитује једног од лидера Доњецке Народне Републике Игора Хакмизјанова, полуголог и везаног, након што га је заробила кијевска јединица.

Љашко је имао кривични досије, али је он уништен 1998. године. Осуђен је за проневјеру и злоупотребу власти и осуђен на шест година затвора 1994, али је годину дана касније помилован. Он је учествовао и на предсједничким изборима 25. маја 2014, када се са нешто изнад осам одсто гласова нашао на трећем мјесту, послије олигарха Петра Порошенка и бивше премијерке Јулије Тимошенко.