latinica  ћирилица
31/08/2015 |  10:52 | Аутор: РТРС

Мађарска: Закрчен аутопут ка Аустрији, колона 20 км

На аутопуту у Мађарској према граници са Аустријом јутрос је формирана колона аутомобила у дужини од 20 километара, након што су аустријске власти на источним границама пооштриле контролу возила у којима би могле да се крију прокријумчарене избеглице.
Мађарска - закрчен ауто пут - Фото: ТАНЈУГ
Мађарска - закрчен ауто путФото: ТАНЈУГ

Поред аутопута М1, у Мађарској је закрчена и једна споредна саобраћајница који води ка граници са Аустријом, преноси мађарска агенцији МТИ.

Аустријска министарка унутрашњих послова Јоана Микл-Лајтнер изјавила је за ОРФ да је Аустрија пооштрила контролу на источним границама, након што је прошле недјеље у напуштеном камиону на аутопуту у тој земљи нађено више од 70 мртвих избјеглица који су дошли преко Мађарске.

Аустрија се на истоку граничи са Мађарском, Словачком, Словенијом и Чешком Републиком.

У протекла три дана мађарска полиција је ухватила 8.792 мигранта који су покушали да уђу у Мађарску, већином преко Србије, наводи британска агенција.

Мигранти на граници Србија - Мађарска (фото: AP - Дарко Бандић)

ОТКРИВЕНО 200 АЗИЛАНАТА, УХАПШЕНО ПЕТ КРИЈУМЧАРА

Власти Аустрије откриле су око 200 азиланата и ухапсиле пет кријумчара у оквиру нове операције дуж државне границе, саопштио је високи званичник Министарства унутрашњих послова Конрад Коглер.

Коглер, генрални директор за јавну безбједност у овом министарству, рекао је да су азланти откривени, а кријумчари ухапшени неколико часова након што је започета примјена мјера које су договорене са Њемачком, Мађарском и Словачком.

Аустријски министар унутрашњих послова Јохана Микл-Лајтнер рекла је на да провјере које се врше дуж аустријске границе нису класичне граничне контроле.

"Ми не кршимо Шенген", рекла је Микл-Лајтнерова.

Извор: Танјуг, Срна