latinica  ћирилица
31/08/2015 |  11:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустралија позива Европу на борбу против џихадиста

Канбера позива европске земље да отпочну ваздушне нападе на Исламску државу у Сирији и Ираку, у циљу рјешавања ескалирајуће избјегличке кризе која је захватила европски континент.
Џули Бишоп - Фото: Beta/AP
Џули БишопФото: Beta/AP

Министарка спољних послова Аустралије Џули Бишоп указала је да су џихадисти одговорни за то што стотине хиљада миграната бјеже у Европу, те да је неопходно проширење коалиције која се бори против Исламске државе, јавља АФП.

"Више од 40 одсто људи који тренутно траже азил у Европи су из Сирије и потребан нам је јединствен фронт како бисмо поразили терористичке организације које изазивају расељавање толиког броја људи", рекла је Бишоп у Сиднеју.

Подсјетила је да 60 земаља већ на неки начин пружа подршку коалицији коју предводе САД, али је нагласила да земље могу и више тога да учине кад је ријеч о подршци ваздушним нападима, који се показују као ефикасни у спречавању Исламске државе да проглашава својим територије суверених влада и да спроводи варварско насиље.

"Земље које се граниче са Сиријом и Ираком, Либан, Јордан и друге, трпе терет милиона људи који улазе на њихове терориторије бјежећи из својих земаља, а потом одлазе у Европу. Зато сматрам да Европљани морају да се ангажују у коалиционим ваздушним ударима у Сирији и Ираку", истакла је Бишоп у интервјуу Аустралијским новинама који је објављен.

Само неколицина европских земаља тренутно учествује у ваздушним нападима на џихадисте, међу којима су Француска и Британија, као дио коалиције западних и арапских сила, наводи француска агенција.

Аустралија у коалиционим акцијама учествује са шест ловачких авиона РААФ Ф/А-18 и два авиона за подршку, базираним у Уједињеним Арапским Емиратима.

Иако Канбера изводи ваздушне ударе у Ираку, још није узела на нишан мете у Сирији, позивајући се на правне разлоге, али разматра захтјев који су САД упутиле овог мјесеца да учествује у нападима и у тој земљи.

Очекује се да ће министри унутрашњих послова Европске уније одржати ванредни састанак 14. септембра у Бриселу посвећен ескалирајућој мигрантској кризи у Европи, како је јуче саопштила луксембуршка влада.

Број избјеглица из ратом захваћених подручја који долазе до граница ЕУ достигао је скоро 340.000 у првих седам мјесеци ове године, што је знатно више у поређењу са бројком од 123.500 колико их је регистровано у истом периоду 2014. године, према подацима европске пограничне агенције Фронтекс, закључује АФП.