latinica  ћирилица
31/08/2015 |  11:45 | Аутор: РТРС

У Брчком почела градња обилазнице

У дистрикту Брчко, почела је изградња облизанице, којом ће се измјестити теретни саобраћај из центра града, али и убрзати саобраћање на магистралном путу Бијељина – Бањалука.
Почела изградња заобилазнице у Брчком - Фото: РТРС
Почела изградња заобилазнице у БрчкомФото: РТРС

Обилазница ће бити дужине 18,5 километара, а рок за њену изградњу је 30 мјесеци. 

Градска обилазница око Брчког, највећа је послијератна инвестиција. Средства за реализацију пројекта од 28,5 милиона евра Дистрикт Брчко је обезбиједио кредитом од Европске инвестиционо развојне банке, са роком отплате 15 година.

"На овом пројекту се радило 12 година, а данас се свечано кренуло са изградњом. Мислим да је то добра ствар за све грађане Брчког, али и за Босну и Херцеговину", истакао је Ђорђа Којић, предјседник Скупштине дистиркта Брчко.

За реализацију овог пројекта Дистрикт је основао Јавно предузеће "Путеви Брчко" које ће управљати изградњом и надзором облизанице.

"На маршрути брчанске заобилазнице, налазио се велики број приватних посједа. Експрописана су 23 стамбена објекта и 700 приватних парцела. Већина новца ислаћена је у поступку пред органом управе, ђто значи споразумно", рекао је Дејан Каран, шеф Пододјељења за имовинско-правне послове дистрикта Брчко.
 

Посао изградње обилазнице добила је на међународном тендеру шпанска компанија „Рубау конструкционе“. Заобилазница ће имати четири кружне раскрснице, 12 мостова, надвожњаке и подвожњаке, као и регулацију тока Брке и локалних потока.

Најфреквентни саобрћај у Брчком одвија се кроз строги центар града. Пресумјеравањем транзитног саобрћаја на обилазницу смањиће се оптерећење центра града, али и смањити количина штетних издувних гасова.