latinica  ћирилица
31/08/2015 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Мађарска од Њемачке тражи објашњење о кретању избјеглица

Мађарска тражи од Њемачке да разјасни правну ситуацију у вези са кретањем илегалних миграната унутар Европске уније, саопштила је данас мађарска влада.
Мигранти на граници Србија - Мађарска - Фото: Beta/AP
Мигранти на граници Србија - МађарскаФото: Beta/AP

- Њемачка је посљедњих дана демонстрирала попустљивији став према илегалним имигрантима који стижу из Сирије, што је "повећало наде" миграната, а ситуација је постала нејасна и нетранспарентна - рекао је портпарол Владе Мађарске Андраш Гиро-Сас. 

Према његовим ријечима, по правилима Шенгена, избјеглице могу да напусте Мађарску само са важећим путним исправама и визом земље у коју иду.

Поступајући у потпуном складу са законима ЕУ и Мађарске, изазвано је задржавање масе миграната на будимпештанским жељезничким станицама.

- Како би се окончало то нетранспарентно и штетно стање, тражимо од Њемачке да разјасни правну ситуацију - рекао је он.

Избјеглице, улогорени на будимпештанској станици "Келети", јуче су одржали протест кличући на енглеском "Њемачка, Њемачка", указујући да је то њихова крајња дестинација.

Избјеглице се жале да имају важеће карте за Њемачку, али им мађарска полиција не дозвољава даље кретање.

Они су такође имали примједбе што њихове личне податке власти снимају, као и да је један оброк дневно који добијају недовољан, наводе мађарски медији.

Државни секретар Карољ Контрат је рекао да Мађарска жели да илегални мигранти напусте земљу, али да су, уколико би били осуђени у Мађарској, затвори спремни да их дочекају.

Контрат је, како преносе агенције, рекао да влада "како би спречила илегалан улазак преко границе у Мађарску гради привремену ограду која треба да буде довршена до октобра" а припремила је и 13 амандмана на законе.

По амандманима, власти ће моћи да депортују илегалне мигранте али да, уколико буде повећања броја ухапшених, полицијско-правосудни органи "бити спремни" да то ефикасно ријеше.