latinica  ћирилица
31/08/2015 |  13:23 | Аутор: Агенције

Кијев: Хаос испред Врховне раде, убијен полицајац (ВИДЕО)

Око стотину припадника украјинске националне гарде је повријеђено док је један војник страдао у експлозији испред зграде украјинске скупштине током сукоба на митингу против измјена Устава.

Украјински медији наводе да демонстранти - међу којима су најактивнији присталице партије Слобода, бацају на полицију димне бомбе, користе дрвене палице и сузавце. Одјекнула је и јака детонација, а медији јављају да је експлодирала граната. Изгредник који је бацио експлозивну направу је ухапшен.

Украјинска национална гарда је саопштила да се страхује да има на десетине повријеђених након експлозије гранате.

 

"Око 50 наших припадника повријеђено је у сукобима испред зграде Раде, а четворица су у тешком стању", саопштила је Национална гарда Украјине, преноси Раша тудеј.

Савјетник министра унутрашњих послова Арсена Авакова је саопштио да је припадник украјинске Националне гарде умро је од посљедица рањавања ватреним оружјем у близини зграде парламента у Кијеву.

"Војник Националне гарде умро је послије рањавања у срце", рекао је Антон Герашченко.

Медији су раније јавили да је 20 припадника полиције повређено у сукобима демонстрантима.

Полиција је направила неколико кордона око зграде скупштине.

Хаос испред Парламента у Кијеву

Учесници акције дочекали су усвајање измјена Уставу узвицима "Срамота" и "Доље банда!".

Нацрт предвиђа да се специфичности остваривања локалне управе у одређеним рејонима Доњецке и Луганске области на истоку земље одређују посебним законом.

Радио Слобода извјештава да учесници данашњег протеста сматрају да ће посланици "легализовати аутономију окупираних територија Донбаса, амнестирати терористе и дати им потпуну власт".

Посланици Раде нешто прије тога усвојили су у "првом читању" приједлог закона о измјенама које се односе на децентрализацију, са 265 гласова "за".

Медији су извијестили да су припадници радикалне групе "Десни сектор" брутално напали полицајце дугим моткама и димним бомбама те да су обје стране користиле сузавац.