latinica  ћирилица
31/08/2015 |  15:25 | Аутор: РТРС

Влада РС: Утврђен приједлог закона о фискалној одговорности

Влада Републике Српске утврдила је више реформских закона који су дефинисани Економском политиком Владе Републике Српске.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Дефинисан је Приједлог закона о фискалној одговорности, због потребе увођења фискалних правила и мјера чији је циљ унапређење укупног система јавних финансија, те увођења додатне фискалне одговорности.
Приједлогом Закона уређују се фискална правила, мјере и процедуре на основу којих се успоставља фискални оквир, ограничава јавна потрошња, јача одговорност за ефикасно и ефективно коришћење буџетских средстава.

Законским рјешењима успоставља се фискални савјет Републике Српске и јача систем контрола и надзора.
Влада је утврдила и Приједлог закона о роковима измирења новчаних обавеза, којим се уређују рокови и правне посљедице закашњења.
На сједници је утврђен Приједлог закона о порезу на добит.


Јасније и прецизније дефинисање требало би да обезбиједи ефикаснију и потпуну примјену закона, у циљу раста финансијске дисциплине и континуитета прихода по основу пореза.Влада Републике Српске утврдила је , између осталог и Приједлог закона о порезу на непокретности, којим је предложено утврђивање јединствене пореске стопе за порез на непокретност за све локалне заједнице од 0,20 одсто, а за непокретности које се користе директно у производне сврхе од 0,18 одсто.