latinica  ћирилица
31/08/2015 |  16:13 | Аутор: СРНА

Мађарска: Воз са избјеглицама на путу за Минхен заустављен на аустријској граници

Воз који је данас кренуо из Мађарске за Минхен са групом од 300 до 400 избјеглица заустављен је на аустријској граници, саопштила је аустријска полиција.

Воз је заустављен само неколико часова по поласку из Будимпеште.

"У возу има између 300 и 400 миграната. Они су изведени из воза", рекао је агенцији АФП портпарол полиције Роман Хаслингер.

Он је додао да ће они бити "укрцани на регионални воз за Беч".

Хаслингер је прецизирао да ће мигранти који су предали захтјев за азил у Мађарској бити враћени у Будимпешту, гдје би требало да сачекају разматрање својих случајева, док ће осталима бити дозвољен наставак путовања.

Раније у току дана, на жељезничким станицама у Мађарској окупило се неколико хиљада избјеглица којима је дозвољено да се укрцају у возове и крену за Аустрију и Њемачку.

Мађарска телевизија М1 објавила је да се избјеглицама са важећим документима и картама дозвољава укрцавање у воз, који је кренуо за Минхен.

У међувремену, њемачка Влада саопштила је да не постоје никакви специјални возови који довозе избјеглице из Мађарске и истакла да европски закони прописују да тражиоци азила, који долазе у Мађарску, морају прво тамо да се региструју.

Избјеглице возовима стигле у Аустрију

Четири воза, међу чијим се путницима, највјероватније налазе и избјеглице, прешла су данас поподне из Мађарске у Аустрију, јавила је агенција Ројтерс.

Аустријске жељезнице раније су саопштиле да је један воз задржан на граници јер је био претрпан.

Бечка полиција поручила је да ће Аустрија провјеравати да ли су избјеглице тражиле азил у Мађарској, и да их неће пропуштати, ако су то учиниле, док ће остали мигранти моћи ће да остану у Аустрији двије седмице, док не одлуче да ли да траже азил у тој земљи.

"Они који не затраже азил у Аустрији, биће враћени у посљедњу земљу свог транзита", рекао је портпарол полиције.

Раније данас воз у којем је било 400 избјеглица заустављен на граници са Аустријом, само неколико часова по поласку из Будимпеште.

Претходно се на жељезничким станицама у Мађарској окупило неколико хиљада избјеглица којима је дозвољено да се укрцају у возове и крену за Аустрију и Њемачку.

Након трагедије која се догодила прије неколико дана када је Аустрија је увела контроле камиона на границама на истоку земље, након што је прије неколико дана у камиону погинуло 71 избјегло лице.