latinica  ћирилица
01/09/2015 |  08:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Убица троје људи у Канзас Ситију проглашен кривим

Амерички суд прогласио је кривим 74-годишњег Фрејжера Глена Кроса који је испред Јеврејског центра и јеврејског старачког дома у Канзас Ситију прошле године убио троје људи, међу којима и једног тинејџера.

Крос је признао да му је жеља била да убија Јевреје, али се десило да ниједна од жртава не припада јеврејској заједници што је накнадно сазнао, преноси АП.

Пороти састављеној од седморице мушкараца и пет жена је требало мање од два часа да јуче Кроса прогласи кривим за три убиства и три покушаја убиства априла 2014. Порота накнадно треба да донесе одлуку да ли да Кроса осуди на смртну казну.

Крос, који је сам себе бранио на суђењу, је рекао како је имао намјеру да убија Јевреје зато што мисли да имају претјерано велику моћ и да уништавају бијелу расу.

"Желио сам да убијем Јевреје, а не људе", рекао је између осталог Крос.

Он је на суђење доведен у инвалидским колицима, а повремено је због болести плућа користио и маску с кисеоником. Крос је рекао како је "ризиковао свој живот да би учинио "нешто важно за ствар бијелих људи".

"Све што сам урадио је било за вас, вашу дјецу и ваше унуке и за будуће генерације нашег народа", изјавио је Крос обраћајући се пороти, апелујући на њу да га прогласи невиним и тиме "инспирише свијет".

Пошто је ипак оглашен кривим, Крос је пороту поздравио нацистичким поздравом и рекао како ће му њена пресуда омогућити "да умре као мученик", поручујући члановима пороте "ноћас вјероватно нећете моћи да спавате".