latinica  ћирилица
01/09/2015 |  08:19 | Аутор: РТРС

У Бриселу данас о млијеку из БиХ (ВИДЕО)

Истекао је рок који су мљекари дали надлежним институцијама БиХ да ријеше проблем извоза млијека из Босне и Херцеговине у Европску унију.
Млијеко на полицама трговина (илустрација) -
Млијеко на полицама трговина (илустрација)

Најава о блокади увоза млијека из Хрватске, за сада ће бити одгођена све док не буде познат исход састанка директора Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомира Калабе са директором за ветеринарство Европске комисије, данас у Бриселу.

Ако одлука о блокади не буде поништена, мљекари најављују радикалне потезе, међу којима је и забрана увоза млијека из Хрватске.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић увјерен је да је жалба Хрватске на извоз млијека из БиХ у ЕУ закаснила, да није утемељена на правилима Европске комисије и да је БиХ испунила све тражене услове.

Истакао је да је у овом случају ријеч само о пролонгирању, губљењу времена и завлачењу.

Каже да је приоритет да Европска комисија дефинитивно донесе свој став наредних пет до седам дана и да Хрватска нема ниједан оправдан разлог за подношење жалбе.

Сматра да су у позадини два разлога- конкуренција бх. млијека и незадовољство што БиХ још није потписала додатни протокол, односно није извршлиа адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању.