latinica  ћирилица
01/09/2015 |  11:39 | Аутор: СРНА

Лагард: Очекује се слабији привредни раст

Глобални економски раст вјероватно ће бити слабији него што се раније очекивало, изјавила је данас директорка Међународног монетарног фонда Кристин Лагард. Као разлог овакве оцјене Лагардова је навела слабији опоравак напредних економија и додатно успорење привредног напретка у земљама у развоју.
Кристин Лагард (архив) -
Кристин Лагард (архив)

 Она је упозорила да ће земље у развоју, попут Индонезије, бити изложене утицају привредног успорења у Кини, отежаних глобалних финансијских услова и могућег повећања основне каматне стопе у САД.

"Свеукупно, очекујемо да ће глобални раст остати умјерен и вјероватно слабији него што смо очекивали у јулу", наводи Лагардова у говору припремљеном поводом почетка дводневне посјете главном граду Индонезије.

ММФ је у јулу прогнозирао да ће глобални раст бити на нивоу од 3,3 одсто ове године, односно нешто мањи од прошлогодишњих 3,4 одсто.

Лагардова је рекла да се кинеска привреда успорава, али не нагло нити неочекивано, пошто је у току прилагођавање новом моделу економског раста.

"Транзиција у економију која је више тржишно оријентисана и ризици нагомилани у посљедњих неколико година чине овај пут комплексним и донекле неравним", рекла је директор ММФ-а.

Она је додала да кинеске власти имају на располагању политичке и финансијске алате за контролисање ове транзиције.