latinica  ћирилица
01/09/2015 |  14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Либански демонстранти упали у Министарство екологије

Либански демонстранти упали су у Министарство екологије у центру Бејрута, захтијевајући оставку министра због гомилања смећа.
Протести у Бејруту (фото: Screenshot/Ruptly) -
Протести у Бејруту (фото: Screenshot/Ruptly)

Група из покрета под називом "Заударате" поставила је видео снимак на коме се види тридесетак демонстраната како сједе на поду прекрштених ногу, узвикујући слогане против министра Мухамеда Мачнука, пренио је Асошијетед прес.

"Мачнук напоље, напоље, напоље!", викали су демонстранти, али није одмах било јасно да ли је министар био у згради.

Десетине демонстраната окупило се касније пред тим министарством да подржи своје колеге које су демонстрирале унутра.
Они су ушли у зграду министарства у малим групама прије него што су безбједносне службе блокирале главна врата.
Безбједњаци су блокирали и просторију на горњем спрату и спријечиле приступ другим демонстрантима и медијима.

Либан потресају протести против владе, подстакнути неспоразумом због смећа, наводи Ројтерс.

Након великог протеста у Бејруту у суботу, та група је издала неколико захтјева, укључујући оставку министра и запријетивши да ће појачати своје акције ако се то не деси.

Министар је одбио и поднио је оставку само у владином комитету постављеном да ријеши кризу. "Они нису испунили наше захтјеве, поново избјегавају одговорност. Ми то нећемо више трпјети", рекао је један члан покрета.

Ти протести због неуспјеха владе у рјешавању кризе због гомилања смећа усред љета претворили су се у најозбиљније антивладине демонстрације у Либану у посљедњих неколико година. Демонстрације представљају изазов за читаву политичку класу која је доминирала земљом од краја грађанског рата 1990. године.

Оне су привукле присталице широм Либана различитих вјера и политичких схватања, што је одраз растућег незадовољства остарјелим и корумпираним политичарима који не могу да обезбиједе основне услуге.

До сада је једини одговор на демонстрације било обећање предсједника парламента Набиха Берија да ће се водити разговори либанских политичара на високом нивоу у наредним данима. Он је данас најавио да је први дијалог заказан за 9. септембар.

Његов позив су подржали главни политички лидери у земљи, али није јасно како ће такви разговори допринијети разрјешењу кризе.

Премијер Либана Тамам Салам пријетио је да ће дати оставку, када су слични протести у августу прерасли у насиље, што би земљу могло довести у дубљу кризу у вријеме када пријети и преливање сукоба из суседне Сирије.