latinica  ћирилица
01/09/2015 |  15:13 | Аутор: СРНА

Британија мијења референдумско питање

Британска Влада промијениће текст питања на планираном референдуму о останку у ЕУ како би оно било неутралније, након препоруке Изборне комисије.
Лондон - Фото: архив
ЛондонФото: архив

Према првобитном Владином приједлогу, гласачи је требало да одговоре са "да" или "не" на питање: "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ?". Неки који желе да Британија напусти ЕУ кажу да је питање неправедно и неизбалансирано.

"Гласачи разумију питање, али постоје страховања да избор ријечи није уравнотежен и да има пристрасности", рекла је Џени Вотсон, предсједавајућа Изборне комисије.

Након јавних консултација, Комисија је препоручила преформулисано питање: "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?" Два могућа одговора су: "да остане чланица ЕУ" и "да напусти ЕУ".

Портпарол премијера Дејвида Камерона рекла је да ће Влада прихватити препоруку Комисије и измијенити питање.

"Циљ премијера одувијек је био јасан - дати људима јасан, једноставан избор и вјерујемо да ће то и бити постигнуто уз препоруку Изборне комисије", рекла је она новинарима.

Камерон је обећао да ће поново преговарати о британским везама са ЕУ, као и да ће до краја 2017. године бити расписан референдум о останку или изласку из блока.

На референдуму прошле године о независности Шкотске питање је било тако формулисано да су они који су подржавали независност морали да дају одговор са "да" док су они који су жељели да остане унутар Уједињеног Краљевства морали да одговоре са "не".

Због тога су се појавиле сумње у оквиру присталица "не" опције да је њихова кампања превише негативна, иако је већина гласача гласала "не".