latinica  ћирилица
01/09/2015 |  17:07 | Аутор: СРНА

Вучић: Мјере штедње биће настављене

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће мјере штедње бити настављене без обзира на тренутно добре економске показатеље јер Србији предстоји још доста посла, укључујући и многе структурне промјене.

Он каже да Влада Србије може да буде задовољна резултатима рада у претходном периоду јер су јавне финансије уређене, а очекује се и да државна каса буде пунија.

Вучић је на заједничкој конференцији на новинаре у Београду са чешким премијером Бохуславом Соботком рекао да је Србија за осам мјесеци ове године остварила дефицит од 30 милијарди динара /248 милиона евра/, који је за ову годину био планиран од 132 милијарде динара.

"План је да привредни раст Србије у наредној години буде плус два одсто, а 2017. очекује се још бољи резултат како би се српска привреда приближила по резултатима земљама попут Чешке", рекао је Вучић.

Он каже да је инфлација у Србији на међугодишњем нивоу један одсто и поновио да ће крајем године бити повећане плате у јавном сектору, као и пензије и да очекује да ће се Међународни монетарни фонд сагласити са таквим ставом Владе Србије.

Када је ријеч о привредној сарадњи са Чешком, Вучић наводи да је годишња робна размјена двије земље 640 милиона евра, од чега је 280 милиона евра извоз Србије у Чешку.

"Са представницима чешких комапнија који бораве у Србији разговарали смо о појединим пројектима, нарочито у области инфраструктуре", рекао је Вучић и прецизирао да је било ријечи о електрификацији пруге Ниш - Димитровград, као и о томе да се пронађе модел финансирања брзих путева у Србији.

"Један од таквих пројеката би био изградња пуног профила ауто-пута ка Зрењанину дужег од 55 километара и тај посао би био поверен чешким фирмама", рекао је Вучић и додао да очекује и сарадњу у области енергетике.

Он каже да је једна од великих чешких компанија "Татра" заинтересована да дође у Србију и додао да вјерује да ће услови српске стране бити задовољавајући.