latinica  ћирилица
01/09/2015 |  20:46 | Аутор: РТРС

Ријалити програми преплавили регион - укинути их или не? (ВИДЕО)

Јавност у Србији тражи укидање ријалити емисија које су преплавиле медијски простор на телевизијама са националном фреквенцијом.
Ријалити - петиција - Фото: РТРС
Ријалити - петицијаФото: РТРС

На друштвеним мрежама покренули су потписивање петиције са јасним захтјевом – потпуно укидање или забрана јавног емитовања.

А управо су ријалити програми обиљежили посљедње телевизијске сезоне у Србији, али и код нас. Док се на Западу, са којег су и стигли на велике екране, биљежи пад њихове гледаности, наше друштво и даље је, чини се, плодно тло за живљење туђих живота.

Живот пред камерама. Тешке ријечи, туче. Стварни или инсценирани скандали 24 часа дневно на екрану, уживо и у снимку, а за оне који су нешто пропустили ту су портали. Онима који годинама анализирају овакве садржаје, ријалити емисије само су шарена анестезија за оно што се грађанима догађа у стварном животу.

“Мислим да смо ми свједоци ловљења једних телевизијских душа, гдје они заправо учествују у медијском умрежавању, гдје не желе да великим трудом и залагањем, дођу до славе. То наравно утиче на све популационе групе у великом мјери, нажалост, негативно" рекла је социолог Вања Нишић.

Рајалити програми годинама су заједничка тема реглуторних агенција у региону. Руке су им везане јер не постоји механизам којим би такве програме забранили. Али постоје прописи и обавезе те је било приговора и новчаних казни.

“Те санкције резултирале су тиме да се уредничка политика мијењала, кад је ријеч о таквим садржајима. Они су били премијештани у термине у којима нису били доступни лицима на које би то могло негативно да утиче", рекла је Амела Одобашић руководилац Сектора за односе с јавношћу у РАК-у.

С обзиром на то да је ријеч о регионалним пројектима, петицију могу потписати сви они који у земљама емитовања не желе да гледају овакве садржаје. За само три дана прикупљено је више од педесет хиљада потписа.