latinica  ћирилица
02/09/2015 |  07:57 | Аутор: ТАНЈУГ

У Светој години право свим свештеницима на опрост абортуса

Папа Фрањо ће током наступајуће Свете године (између 8. децембра 2015. и 26. новембра 2016. године), у којој се прославља милосрђе, свим католичким свештеницима дати дискреционо право да дају званични опрост женама које су имале абортус, наведено је у његовом данашњем писму које је објавио Ватикан.
Папа Фрањо - Фото: AP
Папа ФрањоФото: AP

То је најновији корак овог папе ка отворенијој и инклузивнијој цркви, преноси Ројтерс.
Према црквеном учењу, абортус је тако тежак гријех да они који на њега наводе или га изврше бивају аутоматски екскомуницирани.

Досад су само бискупи, мисионари или главни исповједници дијецеза могли да дају формални опрост за абортус.

У данашњем писму папа Фрањо говори о "егзистенцијалној и моралној агонији" с којом се суочавају жене које су окончале трудноћу и истиче како је "срео тако много жена које у срцу носе ожиљак те тешке и болне одлуке".

"Ово ни на који начин није покушај да се минимализује тежина тог гријеха (абортуса) већ само проширење могућности исказивања милосрђа", објашњава папину одлуку главни портпарол Ватикана отац Федерико Ломбарди, а замјеник ватиканског портпарола отац Ћиро Бенедетини истиче како се "засад" папина одлука односи само на Свету годину.

Свака 25. година представља Свету годину за припаднике католичке цркве, што је између осталог и специјална прилика за посјету Риму или католичким светилиштима широм свијета. Папа, изузетно, може да прогласи и ванредну Свету годину како би њоме скренуо пажњу на неку посебну тему или потребу.