latinica  ћирилица
02/09/2015 |  08:03 | Аутор: СРНА

ВСТС данас о анализи предмета ратних злочина

Високи судски и тужилачки савјет БиХ разматраће данас ОЕБС-ову независну анализу предмета ратних злочина Тужилаштва и Суда БиХ.
Високи судски и тужилачки савјет Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високи судски и тужилачки савјет Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Портпарол ВСТС-а Марјана Поповић потврдила је да је на почетку дводневне сједнице, ово питање додатно уврштено у дневни ред.

Повод за то је писмо Колегијума тужилаца Тужилаштва БиХ упућено ВСТС-у, након што главни тужилац Горан Салиховић није дозволио представницима Хашког трибунала и Мисије ОЕБС да изврше увид у списе предмета ратних злочина, међу којима су они које је Трибунал у Хагу прије седам или више година, уступио на процесурање правосуђу БиХ.

Медији су раније објавили да главни тужилац Горан Салиховић није дозволио британској правници Џоани Конор и представницима ОЕБС-а да изврше контролу рада Тужилаштва, на шта их је упутио главни тужилац Суда у Хагу Серж Брамерц који је, у више наврата, исказао незадовољство радом ове правосудне институције.

На хитно одржаној ванредној сједници Колегијума тужилаца, Салиховићево одбијање је преточено у званичан став Колегијума који је у писаној форми доспио у ВСТС.

ОЕБС је поручио да од анализе рада Тужилаштва БиХ неће одустати.

Осим овога, пред члановима ВСТС-а, између осталог наћи ће се информације о нацрту Плана рада и нацрту буџета ВСТС-а за 2016. годину, као и информација о измјени Одлуке о формирању Надзорног тијела за праћење провођења Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина.

ВСТС ће разматрати и извјештај о провођењу свог Стратешког плана за период јануар-јуни 2015. године.

За сутра су планирана именовања више судија у окружним и основним судовима у Републици Српској, те кантоналним и општинским судовима у ФБиХ.

Дугог данас засједања требало би бити извршено именовање додатног судије Суда БиХ, као и предсједника Врховног суда и судије у Врховни суд Републике Српске, те предсједника Основног суда у Бањалуци.