latinica  ћирилица
02/09/2015 |  08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Будимпешта: Станица затворена, избјеглице очајне

Испред главне жељезничке станице Келети, у Будимпешти, полиција је током ноћи бранила приступ возу за више од 3.000 миграната који би жељели да стигну до Њемачке.
Будимпешта: "Молимо! Отворите станицу" - Фото: Beta/AP
Будимпешта: "Молимо! Отворите станицу"Фото: Beta/AP

Мађарски хелсиншки комитет упозорава да је ситуација "веома напета и непредвидива", преноси АФП.

Гњевни мигранти траже да станица Келети буде отворена и за њих и да им се омогући да отпутују за Њемачку.

Они машу возним картама, пљескају и скандирају "Њемачка, Њемачка", а неки у очајању подижу своју дјецу у вис да би указали како су и она жртве забране.

Јуче је портпарол мађарске владе Золтан Ковач на питање зашто је затворена станица рекао да Мађарска покушава да примјењује законе Европске уније, по којима свако ко жели да путује по Европи треба да има важеће путне исправе и "шенгенску" визу.

Само у августу, 50.000 миграната и избјеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску. Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Њемачкој.

Према саопштењу њемачке полиције, током јучерашњег дана у Баварску је стигло рекордних 3.500 тражилаца азила.

Шведска је саопштила да се у уторак број захтјева за азил у тој земљи приближио рекордној вриједности.

Европска агенција за границе Фронтекс у међувремену упозорава како се, углавном у Турској, појавила трговина фалсификованим сиријским пасошима јер се зна да Сиријци у ЕУ добијају право на азил, за разлику од миграната из земаља у којима се не ратује.