latinica  ћирилица
02/09/2015 |  09:37 | Аутор: СРНА

ФБиХ - Ребаланс због мањка 200 милиона КМ

Влада Федерације БиХ могла би на сљедећој или некој од наредних сједница да утврди приједлог ребаланса буџета у којем недостаје око 200 милиона КМ.
Влада ФБиХ (архива) -
Влада ФБиХ (архива)

"Основне измјене кретаће се у контексту измјене финансирања с обзиром на то да нам је четврти стендбај аранжман са ММФ-ом истекао 30. јуна, а у оквиру тог аранжмана планирали смо спољно задужење од 200 милиона КМ", изјавио је савјетник федералног премијера Горан Мирашчић.

Он је најавио да ће, кад се подвуче црта, бити доста умањења на неким ставкама.

Мањак средстава која су била планирана од ММФ-а највјероватније ће бити надокнађен унутрашњим задужењем – кредитима код комерцијалних банака, пише сарајевско "Ослобођење".

Мирашчић је рекао да су "све банке показале интерес с обзиром на њихове вишкове средстава изван резерви", а из Владе очекују договор у вези са повољним каматним стопама.

"Не вјерујем да ћемо ићи на додатне хартије од вриједности, а што се тиче осталих уштеда, њих смо морали правити. Имали смо подбачаје и од дивиденти код одређених предузећа. Основне интенције су уштеде на неким ставкама да би се анулирао мањак прихода", објаснио је Мирашчић.