latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Лагард: Азија у прилично добром стању упркос посртању Кине

Скорашња колебања на глобалним финансијским тржиштима су потврда тога како се ризици могу брзо прелити из једне економије на другу, али су земље Азије, упркос колебању чији је узрок успоравање Кине, у прилично добром стању сматра директорка Међународног монетарног фонда, Кристин Лагард.
Кристин Лагард у Индонезији - Фото: AP
Кристин Лагард у ИндонезијиФото: AP

"У последњих неколико недјеља се показало колико је Азија у центру глобалне економије, и како потреси на једном тржишту у Азији могу да се прелију на остатак свијета", рекла је Лагардова у престоници Индонезије, Џакарти, гдје се налази у посјети, преноси Ројтерс.

Свјетске берзе и валуте многих земаља у успону суочиле су се са великим осцилацијама откако је Кина прошлог мјесеца девалвирала сопствену валуту јуан, наводи Ројтерс.

Према ријечима Лагардове, свјетска привреда је суочена са потешкоћама због уравнотежења привреде Кине, успореног привредног раста Јапана, пада цијена сировина и неизвјесности у погледу подизања каматних стопа у САД.

Шефица ММФ-а је, такође, оцијенила да су земље Азије у прилично добром стању, упркос колебању које је узроковало успоравање Кине, преноси Франс прес.

"Ситуација се сада опет мијења, и ми осјећамо ефекат уравнотежења Кине и њеног преласка на ревидирани пословни модел", изјавила је Лагардова.

Упркос спољним притисцима и споријем темпу експанзије у Азији, "читав овај регион је у прилично добром стању", навела је, додајући да ће он наставити да буде кључни покретач раста глобалне привреде.