latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:30 | Аутор: klix.ba

Након хапшења у ГРАС-у, Јусуфранић предат Тужилаштву КС

Бивши директор ГРАС-а Ибрахим Јусуфранић, који је јучер ухапшен у акцији ФУП-а, предат је у надлежност Кантоналног тужилаштва у Сарајеву.
Сарајево: ГРАС (илустрација) -
Сарајево: ГРАС (илустрација)

Он је јуче ухапшен у акцији ФУП-а заједно са Браниславом Петровићем и Абдулахом Грђом, а због сумње за криминал у том предузећу.

На терет им се ставља кривично дјело злоупотребе положаја или овлашћења, а чиме су с обзиром на начин извршења и на обим проузроковане штете изазивали озбиљне реперкусије и штетне посљедице за КЈКП Грас Сарајево и Буџет Кантона Сарајево.

Поступајући тужилац одлучиће да ли ће за Јусуфранића бити затражен притвор. Јусуфранићев адвокат ће бити Асим Црналић.

Иначе, Јусуфранић је био директор ГРАС-а од 1989. до 2006. године. Након тога постао је власник Универзитета у Травнику који који има близу 1.500 студената.

У медијима је изјављивао како не види ништа спорно у начину на који је стекао средства и направио скупоцјену вилу у Сарајеву или пак покренуо приватни универзитет.

Подсјећамо, када је Јусуфранић напустио челну позицију у ГРАС-у, тврдио је да је иза себе оставио седам милиона марака губитка. Ипак, ревизорски извјештај из тог времена говори другачије па је тако непокривени кумулативни губитак на крају 2004. године износио је 17,9 милиона марака, а обавезе за краткорочне и дугорочне кредите, те обавезе према добављачима 26 милиона.

Наведено је да касније управе, међу осталим и она с Јусуфранићем на челу, нису урадиле ништа како би се испоштовале препоруке ревизора, него је дуг фирме порастао на преко 80 милиона.

ФУП је још 2010. године поднијела кривичну пријаву против упосленика ГРАС-а Јасмина Јусуфранића, иначе Ибрахимовог сина, те Бранислава Петровића због утаје пореза и прања новца. Полиција је тада саопштила да сумњају како су Јусуфранић и Петровић на неутврђен начин стекли више од 750.000 КМ, које нису пријавили као добит, те на тај начин избјегли плаћање пореских обавеза.