latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Брод са 1.800 избјеглица стигао у Пиреј, очекује се још један

Брод који је возио око 1.800 миграната и избјеглица са острва Лезбос на истоку Грчке до Пиреја пристао је прошле ноћи у ту луку, а очекује се да у Пиреј данас стигне још један брод са око 2.500 људи, саопштила је грчка обалска стража.

Грчка овог љета биљежи пораст броја избјеглица и миграната који стижу на острва у гуменим чамцима преко сусједне Турске, а хуманитарне агенције процјењују да је прошлог мјесеца дневно у ту земљу улазило око 2.000 људи.

Послије паузе од неколико дана прошле недјеље, грчке власти су у суботу наставиле да са острва Кос, Лезбос, Самос, Сими и Агатониси на копно бродовима превозе избјеглице, претежно из Сирије, Ирака и Авганистана, након чега многи настављају пут кроз Европу, преноси Ројтерс.

Грчка, која кубури са финансијама, упозорава да нема довољно инфраструктурних капацитета да би изашла на крај са толиким приливом избјеглица и миграната.

Предсједник Прокопис Павлопулос рекао је свом француском колеги Франсоа Оланду у телефонском разговору да би питање миграната и избјеглица требало да буде размотрено на највишем европском нивоу, саопштено је из кабинета грчког предсједника.

Грчка привремена премијерка Василики Тану предсједаваће данас министарском састанку о овој  теми, наводи британска агенција.