latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Медији: ЦИА и специјалци изводе нападе дроновима у Сирији

Америчка Централна обавјештајна агенција и специјалне снаге изводе тајну кампању уз употребу наоружаних беспилотних летјелица за лоцирање и убијање лидера Исламске државе у Сирији, објавио је "Вашингтон пост"
Амерички дрон (photo: Twitter @PressTV) -
Амерички дрон (photo: Twitter @PressTV)

Овај тајни програм се спроводи одвојено од америчке шире војне операције против бораца ИД, наводи лист, позивајући се на неименоване америчке званичнике.

Међу до сада убијенима је Џунаид Хусаин, британски џихадиста хакер за кога Пентагон тврди да је регрутовао симпатизере ИД за нападе у западним земљама, преноси АФП.

Званичници су рекли за амерички лист да је поменути тајни програм резултирао само неколицином удара које је извела Заједничка команда специјалних снага (JSOC), а да је главна улога ЦИА у операцији идентификовање и лоцирање водећих лидера ИД.

Према њиховим ријечима, програм је фокусиран на "истакнуте мете".

Одлука о коришћењу антитерористичког центра ЦИА (CTC)и JSOC у операцији одражава растуће незадовољство због све бројнијих бораца ИД, наводи "Вашингтон пост".

Потрагу за бившим лидером Ал Каиде Осамом бин Ладеном спровео је CTC, а у JSOC спада елитна јединица Морнаричке фоке која је заслужна за његово убиство, 2011. године.

Напади дроновима су политички спорно питање у Вашингтону и предсједник Барак Обама жели да се ЦИА врати својој кључној активности - шпијунирању и држи подаље од парамилитарних акција, а да Пентагон преузме команду над акцијама дронова.

Међутим, водећа демократска сенаторка из Калифорније Барбара Фајнстин у Одбору Сената за обавјештајне службе није увјерена да би војска могла да изведе нападе дроновима са истим "стрпљењем и дискрецијом" као ЦИА.