latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови протести имиграната на жељезничкој станици у Будимпешти (ВИДЕО)

Између 100 и 150 имиграната протестовало је данас испред главне међународне жељезничке станице Келети, док је мађарска полиција спријечила око 2.000 имиграната да се укрцају на возове који саобраћају према Аустрији и Њемачкој, извјештава репортер АФП са мјеста догађања
Мигранти - Фото: Beta/AP
МигрантиФото: Beta/AP

Око 600 мушкараца, жена и дјеце, углавном из Сирије, Ирака и Авганистана, сједи спред станице Келети, док је око 1.200 имиграната усмјерно ка такозваној "транзитној зони".

Истовремено, око 100 имиграната који су дошли из пријавног центра у близини границе са Србијом, сједи на платформи жељезничке станице одбијајући да се укрцају на воз који би требало да их одведе до избјегличког кампа у Дебрецину, другом по величини граду у Мађарској.

Полиција је навела у саопштењу да та група "захтијева да им буде дозвољено да отпутују у Њемачку..., али да је полиција предузела неопходне мјере да обезбиједи несметано одвијање жељезничког саобраћаја".

АП је раније извијестио да се око 3.000 имиграната од раних јутарњих часова налази се на главној међународној жељезничкој станици у Будимпешти и да су многи од њих провели ноћ испред главног улаза који чува полиција.

Мађарска полиција је саопштила да им групе грађана помажу да одрже ред на станици. Групе волонтера покушвају да имигрантима обезбиједе храну, одјећу и неопходну медицинску помоћ. Мађарски хелсиншки комитет упозорио је раније да је ситуација "веома напета и непредвидива", пренио је АФП.

Гњевни мигранти су тражили да станица Келети буде отворена и за њих и да им се омогући да отпутују за Њемачку.

Портпарол мађарске владе Золтан Ковач је с тим у вези рекао да Мађарска покушава да примјењује законе Европске уније, по којима свако ко жели да путује по Европи треба да има важеће путне исправе и "шенгенску" визу. Мађарска полиција је саопштила да њени припадници обављају своју дужност у складу са правилима шенгенског кодекса.

Већину имиграната чине Сиријци који желе да отпутују у Аустрију или Њемачку без одговарајућих докумената.

Мађарска, њемачка и аустријска полиција формирале су заједничке патроле које конторолишу возове од Будимпеште преко Беча до Минхена, док припадници мађарске и словачке полиције надгледају возове који иду за Братиславу.

Само у августу, 50.000 миграната и избјеглица, већином из ратом захваћених подручја Сирије, Ирака и Авганистана, ушло је у Мађарску. Већина жели да настави пут ка западу Европе, углавном ка Њемачкој.