latinica  ћирилица
02/09/2015 |  13:12 | Аутор: Агенције

Мутко предсједник ФС Русије

Министар спорта Русије Виталиј Мутко изабан је једногласно за предсједника Фудбалске федерације, пренијела је агенција АФП.

Мутко, који је био једини кандидат за мјесто првог човјека РФУ, послије одустајања Игора Лебедева, биће на челној позицији до сљедећих редовних избора, у септембру 2016. године.

Педесетшестогодишњи Мутко, који је већ обављао функцију предсједника РФУ – од 2005. до 2009, добио је подршку премијера Русије Дмитрија Медведева.

Мутко има као главни задатак да доведе у ред финансије РФУ, пошто је његов претходник Николај Толстик, који је напустио то мјесто у мају, оставио организацију тешко оптерећену дуговима.

"Налазимо се на ивици банкрота. То значи да ћемо морати да привучемо спонзоре и да смањимо трошкове РФУ", рекао је Мутко.

Он је нагласио да је прије свега, неопходно успоставити одговарајући систем управљања у РФУ, као и да је главни циљ пласман на шампионат Европе у Француској 2016. године.

"Изгубићемо читаву генерацију фудбалера, уколико будемо пропустили првенство Европе у Француској", рекао је Мутко.

Русја тренутно заузима треће мјесто у групи Г, уз четиири преостале утакмице у квалификацијама, што значи да је њихово мјесто на ЕП 2016. далеко од сигурног.

Русија сљедећи квалификациони меч игра код куће у суботу против Шведске, а три дана касније путује у Лихтенштајн.