latinica  ћирилица
02/09/2015 |  14:05 | Аутор: СРНА

Николи Вујчићу награда "Скендер Куленовић"

Књижевна награда "Скендер Куленовић" на 43. Књижевним сусретима на Козари биће додијељена Николи Вујчићу за збирку пјесама "Сведочење", у издању "Повеље" из Краљева, одлука је жирија овогодишњих Сусрета.
Приједор - Организациони одбор Књижевних сусрета на Козари - Фото: СРНА
Приједор - Организациони одбор Књижевних сусрета на КозариФото: СРНА

 Предсједник Организационог одбора Књижевних сусрета на Козари Марко Павић рекао је да је жири одговорно и савјесно обавио свој посао.

"Изражавам задовољство избором добитника награде која долази у вријеме ријалити шоу програма који опсједају све медије и у вријеме када треба људе, поготово младе, вратити књизи и култури", рекао је Павић новинарима у Приједору након сједнице Организационог одбора.

Одлуку је донио жири који су чинили предсједавајући Драган Јовановић Данилов и чланови Миланка Бабић и Мошо Одаловић.

У образложењу се наводи да је Никола Вујчић пјесник стишаног, естетизованог лиризма, а да најновија збирка пјесама "Сведочење" представља његово ново пјесничко виђење, потврду о његовој моћи метармофозе и обнављања.

Жири је размотрио више од педесет књига пјесама објављених у Републици Српској и Србији између двају Сусрета, а у ужем избору било их је девет.

Сусрети почињу 11. септембра полагањем цвијећа на Палежу, мјесту гдје је Скендер Куленовић 19. августа 1942. године први пут прочитао "Стојанку мајку Кнежопољку".

За 14. септембра предвиђено је проглашење побједника на конкурсу Народне библиотеке "Ћирило и Методије" Приједор за избор најљепших средњошколских радова под називом "Ријечи лете, написано остаје".

Књижевно вече завичајног круга пјесника из градова саорганизатора Сусрета предвиђено је за 18. септембра, а за 24. септембра отварање изложбе радова учесника 11. ликовне колоније "Сретен Стојановић".

"Ој, Козаро, пјесмом опкољена" назив је наступа књижевника, овогодишњих учесника Сусрета у градовима саорганизаторима, планираног за 25. септембар, а исте вечери одржаће се свечано отварање књижевних сусрета посвећених Бранку Ћопићу.

На централној манифестацији Књижевних сусрета на Козари 26. септембра на Мраковици лауреату Николи Вујчићу биће уручена награда "Скендер Куленовић", коју прати новчани износ од 3.000 КМ.

Осим лауреата, стихове ће говорити и Љубивоје Ршумовић, Моша Одаловић, Драган Јовановић Данилов, Ђорђо Сладоје, Мирослав Максимовић, Милосав Тешић, Дејан Алексић, Злата Коцић и Предраг Бјелошевић, а исте вечери у Позоришту Приједор биће организовано традиционално Вече лауреата.