latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:04 | Аутор: СРНА

Шаровић: Жалба Хрватске биће одбачена (ВИДЕО)

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изразио је данас у Сарајеву увјерење да ће жалба Хрватске на извоз млијека из БиХ у ЕУ бити одбачена јер је сва аргументација у овом случају на страни БиХ.

Шаровић је на конференција за новинаре оцијенио да је делегација БиХ, на челу са директором Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомиром Калабом, јуче у Бриселу испунила свој основни задатак јер је успјела да скрати вријеме за које надлежни европски комитет треба да разматра хрватски приговор.

"Успјели смо да тај датум са 16. септембра помјеримо на 9. или 10. септембар, тако да очекујем да ће сада бити смањене и тензије и спекулације у БиХ о новонасталој ситуацији у вези са извозом млијека у ЕУ", навео је Шаровић.

Он је појаснио да се у званичном приговору Хрватске наводи да званични Загреб сматра да четири мљекаре из БиХ - "Милкос", "Млијекопродукт", "Мегле" и "Мљекара Ливно" не испуњавају услове за извоз млијека и да би надлежна комисија из Даблина требало да изврши још једну инспекцију тих мљекара.

Према његовим ријечима, овдје је заправо ријеч о посве другој ствари, а то је незадовољство Хрватске процесом адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ /ССП/.

Он је поручио да ће институције БиХ првенствено радити на отклањању застоја у извозу млијека у ЕУ, па тек онда преговарати о адаптацији ССП-а, и то не са Хрватском него са ЕУ, на бази властите преговарачке позиције и уз пуну заштиту економских интереса БиХ.

"Мислим да је ту ријеч и о бојазни Хрватске од конкурентности млијека из БиХ на њеном тржишту", оцијенио је Шаровић.

Шаровић је додао да је прије извјесног времена слична ситуација била и са застојем извоза кромпира из БиХ у ЕУ, када је, такође, једна држава уложила приговор, али су све остале чланице ЕУ одбиле тај захтјев.

"Исто ће се, вјерујем, десити и сада са хрватским приговором. Зато, купујмо домаће млијеко јер је то права алтернатива за евентуалне блокаде или бојкот хрватске робе, што је често помињано у нашој јавности", рекао је Шаровић.

Он је новинарима потврдио да је Хрватска најмање 10 дана закаснила са приговором Европској комисији.

Према његовим ријечима, Хрватска, која у БиХ извози око милијарду евра робе годишње, требало би да са пуно више уважавања говори о БиХ јер је њен извоз у ту земљу упола мањи.

"Нека пробају да своје производе продају у Њемачкој, па да видимо како ће проћи", рекао је Шаровић.

Он је закључио да је застој у извозу млијека из БиХ у ЕУ нанио одређену штету домаћој мљекарској индустрији, али да се нада да ће то врло брзо бити надокнађено, након позитивне одлуке за БиХ, која се очекује са наредног састанка недлежног комитета ЕУ у Бриселу.

Европска комисија суспендовала је прије неколико дана процедуру за укључивање на нову листу произвођача млијека и млијечних производа, коју је доставила БиХ, иако је Хрватска уложила жалбу након истека рока за њено подношење.

Директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Љубомир Калаба рекао је јуче Срни да је задовољан исходом састанка у Бриселу са европским партнерима о проблему извоза млијека и да очекује да би идуће седмице, након састанка надлежне секције Сталног одбора за ланац исхране, мљекари из БиХ могли без икаквих сметњи извозити своје производе у ЕУ.

Пољопривредни проивођачи из БиХ тражили су раније да буде ријешен проблем извоза млијека и млијечних производа из БиХ у ЕУ и запријетили да ће у супротном блокирати границу са Хрватском.