latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:05 | Аутор: СРНА

ВСТС: Сутра закључак о одбијању увида у списе

Високи судски и тужилачки савјет БиХ сутра ће донијети закључак о дописима које је добио након што је Тужилаштво БиХ одбило да ОЕБС изврши увид у списе предмета ратних злочина.
Високо судско и тужилачко вијеће Босне и Херцеговине - Фото: РТРС
Високо судско и тужилачко вијеће Босне и ХерцеговинеФото: РТРС

Пристигли дописи из Мисије ОЕБС-а у БиХ и Тужилаштва БиХ иницирали су дискусију 15 чланова Савјета који нису успјели да формулишу конкретан закључак.

Чланови ВСТС-а сматрају да је захтјев ОЕБС-а да изврше независну анализу предмета ратних злочина Тужилаштва и Суда БиХ у складу са њиховим и мишљењем Суда БиХ из новембра 2006. године, по којем се ОЕБС-у дозвољава увид у списе, док је одлука Тужилаштва остала спорна.

У допису Колегијума тужилаца наведено је да се приступ списима по захтјеву ОЕБС-а не одобрава, позивајући се на независност правосуђа и посљедице на даљи рад ове институције у предметима ратних злочина.

За време дискусије чула су се мишљења да је Тужилаштво требало удовољити ОЕБС-овом захтјеву, посебно након најаве главног тужиоца Хашког трибунала Сержа Брамерца, који је у мају посјетио ВСТС, да ће британски правник Џоана Конор извршити независну анализу у периоду од 17. августа до 4. септембра.

Истичући да је циљ ове анализе био побољшање квалитета и ефикаснији рад у предметима ратних злочина, члан Савјета Горан Незировић сматра да није коректно ако Брамерц и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић у међувремену нису контактирали и прецизирали термин, с обзиром на то да је период годишњих одмора.

Ипак, Незировић сматра да одговор Тужилаштва није коректан, додајући да приговори о његовом раду стижу и од Правобранилаштва БиХ и политичке власти, те да је повјерење грађана у рад овог тијела на веома ниском нивоу.

"Све су то разлози да се спроведе независна ревизија и да се ревидира Стратегија о процесуирању ратних злочина. Бојазан Тужилаштва о угрожености независности може се избјећи без детаљнијег увида у спис, односно заштитом права жртава. Негирање увида у списе даје разлоге за даље присуство ОЕБС-а на нашим просторима", сматра Незировић.

Током састанка један од чланова ВСТС-а затражио је отворен одговор на питање шта је довело до захтјева за анализу предмета ратних злочина - да ли је то цијепање оптужница или њихово склањање у ладице и сличне незаконите радње.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија нема дилему да Тужилаштво без икакве сметње може ставити на увид све подигнуте оптужнице, али је истакао да има личну резерву да се врше увиди према истрагама које су у току јер, како је рекао, постоји опасност да оне, па и нечији живот, буду угрожени.

Тегелтија очекује да им ОЕБС тачно каже који је и у којој мјери њихов мандат.

Члан Савјета Алма Џаферовић сматра да је мандат ОЕБС-а јасан, додајући да јој није јасан садржај дописа Тужилаштва.

"Свако Тужилаштво има акционе планове које ОЕБС прати и не видим на основу чега су угрожена људска права и независност", рекла је Џаферовићева.

ВСТС ће на сутрашњој сједници објавити коначан закључак по овој, додатно уврштеној, тачки дневног реда.