latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:15 | Аутор: СРНА

Њемачка: У августу преко 100.000 азиланата

У Њемачкој је у августу регистровано рекордних 104.460 азиланата, изјавила је данас портпарол баварског министра за социјална питања Емилија Милер.

Од јануара до августа, у овој земљи иницијално је регистровано 413.535 лица. Тим процесом обухваћени су избјеглице и мигранти, док је процедура за азиланте нешто другачија.

Њемачка, која има релативно либералан азилантски систем и издашне бенефиције, примила је највише људи из ратом захваћених подручја Блиског истока и економских миграната из југоисточне Европе.

Трећина регистрација обављена је у Баварској, рекла је Милерова.

Њемачка очекује да ће ове године азил у овој земљи затражити око 800.000 људи, што је четири пута више него прошле године.

Њемачки градови и села оптерећени су доласком све већег броја људи и траже више новца за њихово збрињавање.

Њемачки канцелар Ангела Меркел позвала је на праведније распоређивање азиланата унутар ЕУ и критиковала расизам послије серије напада на центре за прихват азиланата.

Синоћ је око 40 људи задобило лакше повреде када је један човјек упао у центар за избјеглице у источном граду Масов и почео да око себе прска спрејем, који је изазвао проблеме са дисањем. Није познато да ли је напад расно мотивисан.