latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:55 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Смјернице Реформске агенде усклађене са Економском политиком

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су основне смјернице Реформске агенде усклађене са Економском политиком, те да је Влада већ започела реформске процесе усмјерене ка јачању привреде.
Едвард Фергусон, Фадил Новачић, Џојс Енелеј и Жељка Цвијановић  (Фото: Twitter) -
Едвард Фергусон, Фадил Новачић, Џојс Енелеј и Жељка Цвијановић (Фото: Twitter)

Цвијановићева је нагласила значај усаглашавања одређених рјешења са Владом ФБиХ ради успостављања веће ефикасности у кључним областима.

Током састанка са британским министром и специјалним представником премијера Велике Британије за превенцију сексуалног насиља у сукобима Џојс Енелеј и амбасадором Велике Британије у БиХ Едвардом Фергусоном, Цвијановићева је истакла апсолутну опредијељеност за наставак процеса европских интеграција.

Она је оцијенила да је за успјешно кретање БиХ ка ЕУ, између осталог, од пресудне важности и успостављање ефикасног механизма координације, уз пуно уважавање уставних надлежности свих нивоа власти, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

На састанку, којем је присуствовао и предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић, било је ријечи о укупним реформским процесима које владе ентитета проводе у складу са својим надлежностима.

Саговорници су изразили задовољство због ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, те недавног усвајања документа "Реформска агенда за БиХ 2015 – 2018", којима се отвара могућност за брже кретање БиХ ка ЕУ.

Премијери Српске и ФБиХ упознали су Енелејеву са плановима за имплементацију Реформске агенде, те другим актуелним економским и политичким темама.

Енелејева је рекла да је охрабрујуће свједочити позитивном и конструктивном ангажману два ентитетска премијера у раду и рјешавању отворених питања и разлика.

"Жељели би да такав приступ видимо и у брзој имплементацији договорене реформске агенде јер нема времена за губљење. Реформска агенда представља сет захтјевних реформи које су потребне за стабилизацију економије БиХ, отварање нових могућности и напредак БиХ на њеном путу ка чланству у ЕУ. Очекујемо да ће све стране радити на имплементацији договорених неопходних социо-економских реформи", изјавила је баронеса Енелеј.

Енелеј: Позитиван и конструктиван рад Цвијановићеве и Новалића

Специјални представник премијера Велике Британије за превенцију сексуалног насиља у сукобима баронеса Џојс Енелеј поздравила је данас позитиван и конструктиван рад предсједника влада Републике Српске Жељке Цвијановић и Федерације БиХ Фадила Новалића и позвала их да тај рад преточе у примјену реформске агенде, саопштено је из Амбасаде Велике Британије.

Енелејева, која се данас у Бањалуци састала са Цвијановићевом и Новалићем, поздравила је усвајање реформске агенде као важан корак који ће помоћи стабилизацији економије и стварању нових могућности.

"Драго ми је што свједочим овом позитивном и конструктивном ангажману два ентитета у раду и рјешавању питања и разлика и вољела бих што прије видјети примјену договорене реформске агенде", истакала је Енелеј.

Наводећи да су одређени важни закони већ усвојени, она је рекла да много тога још треба урадити и да нема времена за губљење.

"Очекујемо да све странке раде у складу са договореном Заједничком изјавом ка бољој будућности БиХ", поручила је Енелејева.

У саопштењу се наводи да је Енелејева подстакла Цвијановићеву и Новалића да пруже више подршке преживјелим жртвама ратног сексуалног насиља у приступу правди и добијању компензација које ће им помоћи да наставе живот.

Она се састала са особама које су преживјеле ратно сексуално насиље и представницима невладиних организација које им пружају подршку, те правосудних институција да би разговарала о постигнутом напретку у БиХ.