latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:07 | Аутор: СРНА

БиХ: Остварен економски раст у првом полугодишту

БиХ остварила је у првом полугодишту економски раст, што је посљедица домаће тражње, уз одређени допринос спољнотрговинског биланса, наводи се у Информацији Дирекције за економско планирање о кретању макроекономских показатеља за период јануар-јуни, коју је данас примио к знању Савјет министара БиХ.
Привреда - раст - Фото: РТРС
Привреда - растФото: РТРС

У Информацији се наводи да доступни индикатори указују на интензивирање годишњег раста економске активности у другом тромјесечју у односу на раст из првог тромјесечја.

На то, прије свега, указују убрзање раста извоза и увоза, индустријске производње, прихода од ПДВ-а и слично.

Номинални раст робног извоза у другом тромјесечју био је 6,1 одсто и више је него удвостручен у односу на стопу из првог квартала.

У исто вријеме, робни увоз након номиналног пада у првом тромјесечју од 1,9 одсто биљежи скоро идентичну стопу годишњег раста у другом кварталу.

Након благог годишњег смањења у првом тромјесечју од 0,7 одсто, индустријска производња се поправила у другом тромјесечју, тако да је на полугодишту остварено повећање физичког обима од 1,9 одсто.

Приходи од ПДВ-а су, према пореским пријавама, забиљежили полугодишњи раст од 2,5 одсто.

Савјет министара БиХ упознао се данас са Извјештајем о развоју БиХ за 2014. годину, коју је припремила Дирекција за економско планирање, а у којем се наводи да је БиХ прошле године имала скроман раст економских активности.

Овакво стање резултат је раста приватне потрошње, те приватних и јавних инвестиција, уз негативан допринос спољнотрговинског дефицита, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Номинални бруто друштвени производ, према процјени Централне банке БиХ, за 2014. годину износи 26,9 милијарди КМ, а реална стопа раста БДП-а на годишњем нивоу је позитивна и износила је 0,7 одсто.

Излазак еврозоне из рецесије у значајној мјери је стимулисао економску активност БиХ, нарочито у првом кварталу 2014. године, али катастрофалне поплаве у мају довеле су до наглог смањења економске активности у другом.

Извјестан напредак је остварен у другој половини године, тако да је за цијелу годину процијењен тек благи реални раст БДП-а, знатно нижи од планираног.