latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:11 | Аутор: СРНА

"Лего" и даље водећи на тржишту играчака

Дански произвођач "Лего" поново доминира на глобалном тржишту играчака - у првом дијелу године компанија је забиљежила двоцифрени раст продаје и профита. Успону "Лега" највише су допринијеле продајне линије "Јурасик Ворлд" и "Елвес", те вишегодишње улагање у развој азијских тржишта.

Иза "Лега" су амерички произвођач "Барбе Метел" те "Хасбро".

"Лего" наводи да им је продаја у првих шест мјесеци 2015. "расла" 23 одсто на 2,1 милијарду долара.

"Мател" је растао пет одсто на 1,9 милијарду долара, а "Хасбро" /произвођач "Трансформерса", "Монопола" и линије "Мој мали Пони"/ "растао" је 0,2 одсто на 1.5 милијарду долара.

У профиту је разлика још већа. "Лего" је "скочио" 27 одсто на 700 милиона долара, "Метел" је "пао" за 54 милиона, а "Хасбров" профит износио је 130 милиона долара.

"Лего" је направио "бум" у Азији. Њихова мега-творница у Кини, након двије године градње, почеће да ради пуним капацитетом крајем 2015.

Слабљење евра донијело им је пет одсто раста, а у "Легу" очекују да ће, упркос извјештајима о паду кинеске економије, раст продаје наставити да расте у двоцифреним стопама.

"Лего" је недавно добио велики спор пред Општим судом ЕУ, који је одлучио да су "Лего" фигурице", које представљају све - од Дарта Вадлера до Вилијема Шекспира - заштићени облик, наводе портали.