latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:11 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: Усвојен документ за хармонизацију система спречавања прања новца

Савјет министара БиХ усвојио је данас Преглед носилаца активности за провођење Акционог плана за отклањање недостатака у борби против прања новца, којим су идентификовани носиоци осам активности и рокови у којима поједине ставке Акционог плана треба да буду проведене.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Овај документ усвојен је с циљем хармонизације система спречавања прања новца и финансирања тероризма са стандардима и препорукама Радне групе за финансијске мјере против прања новца /ФАТФ/, појашњава се у саопштењу Савјета министара БиХ.

Активности се односе на криминализацију прања новца, привремене мјере и пљенидбу, санкције, прописе и надзор, обим кривичног дјела финансирања тероризма, циљане финансијске санкције, непрофитни сектор и прекограничну контролу валута.

Идентификација носилаца активности за реализацију сваке од појединих мјера из Акционог плана извршена је у складу с надлежностима појединих органа на БиХ и ентитетском, те нивоу Брчко дистрикта.

Министарство безбједности БиХ сачинило је Преглед носилаца активности у складу са закључком сједнице Савјета министара БиХ, одржане 26. јуна, приликом усвајања Акционог плана.

Савјет министара задужио је Манивал делегацију БиХ да у пуном саставу присуствује састанку са ФАТФ-ом, који је заказан за 18. септембар.

Министарство правде задужено је да до краја септембра предложи Приједлог одлуке о именовању радне групе коју ће чинити руководиоци надлежних институција и која ће координисати активности на провођењу Акционог плана.