latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:12 | Аутор: РТРС

Клајн: Језик којим говоре Бошњаци може да се зове само бошњачки (ВИДЕО)

Језик којим говоре Бошњаци може да се зове бошњачки по народу, а никако босански по држави, оцијенио је предсједник Одбора за стандардизацију језика Српске академије наука и умјетност, Иван Клајн.

Реаговале су Академија наука и умјетности из Сарајева и Бошњачка академија наука и умјетности из Новог Пазара, бранећи став да је босански језик - прави термин за језик Бошњака.

А Одбор за стандардизацију српског језика САНУ позива се на Европску декларацију о језицима, према којој се језици искључиво називају по народима, а не по државама и тога ће се придржавати. Дакле, босански НЕ, а бошњачки ДА, који се, како тврде, не разликује од српског или хрватског језика.

"Српски лингвисти нису написали да они не смију или не могу да тако зову свој језик. У одлуци јасно стоји да се у српском језику према имену народа изводи име језика и да не може неко нама наметати у српском језику да ми кршимо правила која важе за српски језик, да именујемо другачије језик", рекао је Срето Танасић, директор Института за српски језик САНУ.

Од десет међународних докумената у којима се помиње статус језика, увијек се говори искључиво о језичким правима појединаца и припадника националних мањина. Нигдје се не помињу језичка права народа, нити држава, а камоли да се прописује право народа да свој језик назове својим именом, сматрају у Одбору за стандардизацију језика.

"Између Бугарске, Македоније и Словеније постоји један лингвистички језик. Тако мисле озбиљни страни лингвисти. То смо од њих први пут чули-један лингвистички и више етничких језика", каже академик Слободан Реметић.

Струка је своје рекла, на реду су политика и надлежна министарства јер дилема да ли босански или бошњачки отежава рјешавање судских спорова, а због недостатка преводилаца на тзв.босански језик, угрожен је образовни систем.

У Рашкој и Санџаку уобичајено је да ученици похађају наставу на тзв. босанском језику. Прошле године у овим обласима уведена је двојезична настава и велики број ученика и родитеља изјаснио се да жели да се образује само на босанском језику.