latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:30 | Аутор: СРНА

Суд БиХ одредио мјере забране оптуженима у предмету "Иван Краљевић и други"

Суд БиХ одредио је мјере забране оптуженима за злочине против бошњачког становништва у Херцеговини - Ивану Краљевићу, Мати Јелчићу, Славку Скендеру, Стојану Одаку, Вици Бебеку, Винку Радишићу и Драгану Милошу.
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba) -
Суд и Тужилаштво БиХ (Фото: oslobodjenje.ba)

Суд БиХ је дјелимично прихватио приједлог Тужилаштва и наведенима одредио мјере забране путовања уз привремено одузимање путних исправа и забрану издавања нових путних исправа, као и забрану кориштења личне карте за прелазак границе БиХ, саопштено је из Суда БиХ.

Мјере забране укључују и обавезу јављања државном органу једном седмично, забрану састајања, контактирања и повезивања (посредно или непосредно) са саоптуженим међусобно, као и забрану састајања, контактирања и повезивања са свједоцима наведеним у потврђеној оптужници.

Изречене мјере забране могу трајати док за тим постоји потреба односно до другачије одлуке Суда, а контрола оправданости вршиће се свака два мјесеца.

У случају да оптужени прекрше изречене мјере забране, може им се одредити мјера притвора.

Краљевић, Јелчић, Скендер, Одак, Матић и Бебек терете се да су починили злочине против човјечности и ратни злочин против ратних заробљеника, док се Радишић и Милош терете да су починили ратни злочин против ратних заробљеника од краја априла 1993. године до краја марта 1994. године у затвору ВИЗ Љубушки