latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:52 | Аутор: РТРС

Добојска фазанерија "враћа се у живот" (ВИДЕО)

Добојска фазанерија Ловачког удружења Фазан, која годишње произведе до 22.000 фазанских пилића, у прошлогодишњој поплави претрпјела је штету од 200 хиљада марака.
Добојска фазанерија "враћа се у живот" - Фото: РТРС
Добојска фазанерија "враћа се у живот"Фото: РТРС

Помоћ за санацију је изостала, али је Фазанерија успјела да врати производњу. 

Штета на фазанерији није привукла пажњу донатора. Због тога што су регистровани као удружење грађана, ловци нису могли да конкуришу ни за грант који је у Добој стигао као помоћ поплављеним привредницима.

Производња је обновљена из властитих средстава и уз помоћ ловаца и сродних удружења.

Прошлогодишња поплава десила се када је производња на фазанерији била у пуном јеку. У инкубаторским станицама било је више од 20.000 јаја, а страдало је око 7.000 фазанских пилића и око 500 одраслих фазана. Ловци су из воде спасавали матично јато и успјели да сачувају око 700 фазана што је била основа за обнављање производње.

На фазанерији је тренутно око 21.000 фазанских пилића. Дио је намијењен продаји а дио удружењима регије за пуштање у ловишта.

Фазанерији је неопходна реконструкција. Идејно рјешење је урађено али је потребно наћи инвеститора јер би пројекат коштао око 200.000 марака, што ловачко удружење Фазан не би могло само да финансира.