latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:55 | Аутор: СРНА

Завидовићи: Ексхумирано више посмртних остатака

На локалитетима Стевановић, Крчевина и Пољеник, на планини Озрен на подручју општине Завидовићи, под надзором Тужилаштва БиХ ексхумирано је више посмртних остатака за које се претпоставља да припадају Србима убијеним током протеклог рата.
Ексхумација - Фото: илустрација
ЕксхумацијаФото: илустрација

На првом локалитету пронађен је један посмртни остатак, а због минираног локалитета и асанације терена, ексхумација је привремено је обустављена, док је неколико скелетних остатака пронађено на другом локалитету, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Пронађени посмртни остаци биће пребачени у Градска гробља у Бањалуци, гдје ће бити извршена обдукција и узет ДНК налаз због њихове идентификације.

Према првим информацијима, у овом случају могло би бити ријечи о посмртним остацима жртава српске националности, а идентитет лица биће утврђиван путем ДНК и форезничких метода.

Овој ексхумацији присуствовали су представници Института за нестала лица БиХ, Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Полицијске станице Завидовићи, као и љекар судске медицине и истражилац Тужилаштва БиХ.

Извршеним ексхумацијама руководио је истражилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, који је према инструкцијама тужиоца координисао рад полицијских, форензичких и других овлаштених лица које врше процес.

У саопштењу се наводи да Тужилаштво БиХ, заједно са институцијама које су укључене у тражење несталих лица у БиХ, наставља активности.